Lokvarci su uvjereni da kvalitetnim projektima mogu povezati poljoprivredu i turizam te tako na najbolji način predstaviti zavičaj i indirektno cijeli Gorski kotar

Marinko KRMPOTIĆ

LOKVE » Što kvalitetniji zajednički istup na tržištu, pomoć u radu svakom svom članu te stvaranje proizvoda koji će biti svojevrsni brand Lok…ava, temeljni su zadaci u Lokvama nedavno osnovane Poljoprivredne zadruge Lokve, ističe za predsjednika PZ-a Lokve izabran Anton Mrkvička, predstavnik poduzeća »BET« Lokve dodajući kako PZ Lokve za sada, uz njega, čini ukupno osam članova. Ivica Gržanić iz Komunalnog društva »Lokvarka« privremeni je direktor, ponajprije stoga jer »Lokvarka« ima prostor u kojem će u početku PZ Lokve djelovati, a ostali članovi osnivači su Bojan Bašić (Obrt Bašić), Robert Cenčić (»Embra«), Josip Žigo (OPG Žigo), Boris Brekalo (»Agrotim«) te Danijel Jurišić i Andrija Hudoletnjak kao vanjski suradnici.

Krumpir i češnjak

»Glavni su nam ciljevi pomoć u radu svih koji su članovi zadruge, od one stručne pomoći vezane uz samu proizvodnju pa do one u zajedničkim nastupima na tržištu i promociji proizvoda s područja Lokava. Već smo ostvarili kontakte s hotelima iz Opatije i kvarnerske rivijere i već sada imamo dobre temelje za kvalitetan zajednički nastup na tim tržištima. Glavna područja naše djelatnosti za sada su vezana uz poslove kojima se naši članovi bave pa će tako trenutačno naglasak biti na tipičnim goranskim proizvodima kao što su krumpir i češnjak, potom na bobičastom voću budući da Lokve u posljednjih nekoliko godina imaju vrlo kvalitetne proizvođače te vrste voća, a u sve to uključeni su i pilanari te stolari koji će nastupati zajedno s nama što nam je drago jer smatramo da i oni mogu itekako pomoći nama, a mi njima. Konkretno, sve proizvode izlagat ćemo na štandovima koje će oni napraviti, na tim ćemo štandovima nuditi i proizvode i suvenire koje i oni izrađuju pa ćemo na taj način pokušati promovirati i taj autohtoni dio života i rada ljudi našeg kraja.
Plan je da na četiri lokacije organizirano nudimo svoje proizvode – u Golubin
jaku, pred spiljom Lokvarkom, na Vidikovcu iznad Lokvarskog jezera te na prostoru kraj starog motela. Uz štandove s našim proizvodima na tim lokacijama jedan štand bit će postavljen i u Zagrebu. Smatramo da je puno bolje da zajednički istupamo jer smo tada jači i prepoznatljiviji. Uz to, sve je veći broj kupaca koji traže veće količine određenih proizvoda, a tek ako smo ujedinjeni možemo tako nastupati. Uz sve to mislim da ćemo biti ozbiljnije shvaćeni ako nastupamo kao dio jedne organizacije koja ima podršklu lokalne samouoprave i promovira zajedništvo, nego zasebno, govori Mrkvička dodajući kako je jedini problem na početku djelatnosti novoosnovane PZ Lokve bilo to što se za ulazak u članstvo moralo platiti 1.000 kuna:
»Izgleda da je to odbilo neke potencijalne članove. No, to je zakonska obveza i to se mora uplatiti jer predstavlja temeljni kapital Zadruge i koristi se za početne poslove te ostaje na računu i može se koristiti za određene potrebe samog PZ-a. Nakon te uplate kasnije se plaća samo članarina od 50 kuna godišnje. Vjerujem da će nakon prvih rezultata našeg rada taj strah nestati te da će se i drugi Lokvarci čiji je rad vezan uz poljoprivredu pronaći u našem PZ-u.

Puno planova

Planova i ideja imamo puno. Želja nam je, u suradnji s Općinom Lokve i Primorsko-goranskom županijom, prostor bivše uljare urediti za skladište i pakiraonicu proizvoda članova našeg PZ-a kako bismo imali prepoznatljive proizvode i stvorili jedan lokvarski brand. Želja nam je neke proizvode poput soka od bazge i soka od jelovih iglica pokušati brendirati i zaštititi, a veliku ćemo pažnju posvetiti i kandidiranju za EU sredstva te financijsku potporu iz ostalih domaćih i stranih izvora. Naš član Danijel Jurišić iz Zagreba, početkom sljedeće godine, održat će jedan seminar vezan uz mogućnosti kandidature za EU fondove. Uvjereni smo da kvalitetnim projektima možemo pripomoći radu naše Zadruge, a sigurni smo da našim djelovanjem možemo vezati poljoprivredu i turizam, predstaviti svoj zavičaj te indirektno i Gorski kotar, rekao je Mrkvička.

Vlastiti traktor

Jedna od prvih pogodnosti koju će članovi Poljoprivredne zadruge Lokve moći koristiti temelji se na dogovoru između PZ-a Lokve i KD-a »Lokvarka« o tome da članovi PZ-a Lokve po povoljnijim cijenama koriste traktor KD-a »Lokvarka« za poslove koji su im potrebni. »U budućnosti nam je u planu kupnja vlastitog traktora koji bi služio za košnju i ostale poslove članova naše Zadruge, ističe Mrkvička.

Podijeli:
Skip to content