Marinko Krmpotić N.L.04.05.2014

Trideset i peti saziv Goranske kiparske radionice bit će održan početkom sljedećeg mjeseca, točnije od 2. do 6. lipnja na prostoru Pilane »Embra« u Lokvarskom Lascu. Rad počinje u ponedjeljak, 2. lipnja, a otvaranje je predviđeno za petak, 6. lipnja u 12 sati. Sudionici ovogodišnjeg saziva su akademski kipar Tomo Gerić koji će izrađivati skulpture »Majka i dijete« i »Kornjača« te akademski kipar Krešimir Rod koji će raditi na skulpturi »Glava«. Skulptura »Majka i dijete« bit će postavljena kod OŠ Mrkopalj, »Kornjača« kod OŠ Rudolfa Strohala u Lokvama u njihovoj maloj galeriji na otvorenom, a »Glava« će svoje mjesto naći u parku u Skradu.

Maketa skuplture koju æe izraðivati Krešimir Rod
I ove je godine čelništvo GKR-a predvođeno predsjednikom Milutinom Burićem osiguralo rad dvojice uglednih i vrlo cijenjenih umjetnika. Tomo Gerić rođen je 1933. u Vrbanovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1957. u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1957. do 1962. bio je suradnik Majstorske radionice K. Hegedušića. Izlagao je s grupom Mart u Austriji (1961.) i Nizozemskoj (1962.). Godine 1970. iz Zagreba je preselio u Oprtalj (Istra), a 1994. svoj je novi dom našao u Dragi kraj Rijeke gdje i danas živi i stvara. Šira publika poznaje ga kao autora svemirskih kugli, motiva koji je postao njegovim zaštitnim znakom, koji je stilski varirao kroz sva desetljeća stvaranja sve do danas pa je prerastao u neku vrstu njegovog osobnog slikarskog planetarija građenog na strogim načelima geometrizma i konstruktivizma, ali i na podlozi intimizma i lirske ekspresije.
Krešimir Rod je rođen 1970. godine, u Velikom Bukovcu kod Mača. Nakon osnovne škole pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje je maturirao 1989. godine. Iste godine je upisao studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 1994. godine diplomirao u klasi prof. Stipe Sikirice. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i Nagrade Zagrebačke banke za najboljeg diplomanta na kiparskom odsjeku. Od 1996. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao stručni suradnik za obradu kamena, drva i metala. Njegovi kiparski radovi postavljeni su kao javna plastika u Vrsaru, Zagrebu, Zlataru, G. Stubici, Jakovlju, Bedekovčini, Obrežu i Šibeniku. Izlaže od 1993., a u Gorskom kotaru predstavit će se radom vezanim uz već poznati ciklus izrade glava u prirodnoj veličini, ciklus kroz koji se dokazao kao kipar koji kroz klasičnu zanatsku vještinu i stvaralačku strast ostvaruje »nepretenciozan, ali likovno i semantički konzistentan kiparski opus«, kako ga ocjenjuju kritičari

Podijeli:
Skip to content