Proteklog su vikenda Lokve disale u ritmu nostalgije i to one vezane uz prisjećanje na pred točno četrdeset godina održano 1. svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji kojemu su sredi…nom rujna 1973. godine domaćin bile upravo Lokve i tadašnje Omladinsko jezero. Na ideju o obilježavanju obljetnice ovog u sportskim okvirima vrlo značajnog događaja došli su neki od sudionika natjecanja, a podršku su im dali i domaćini pa je kroz višemjesečni rad Organizacijskog odbora kojem je na čelu bio Dražen Valerijev, jedan od članova ekipe tadašnje reprezentacije koja je osvojila naslov svjetskih prvaka, osmišljen program koji je točno na godišnjicu otvaranja tog velikog sportskog događaja predstavljen Lokvarcima.

Pripreme za ulaz s vjetrovite obale u vode Lokvarskog jezera
Doprinos 240 volontera
Prvi dio programa bio je susret na obalama jezera (danas mu je naziv Lokvarsko) pri čemu je pet veterana unatoč vanjskoj temepraturi od tek petnaestak stupnjeva Celzija i hladnom vjetru pronašlo dovoljno hrabrosti i snage da iznova zaroni u uzburkane jezerske vode i odrade tri tzv. »repera«, isto kao što je to bilo 1973. godine, samo što su tada bili 40 godina mlađi! Učinili su to Zvonko Matošević, Tomaž Favai, Zlatko Perić, Dražen Valerijev i Remo Giusti na dužinu od 250 metara. Praćeni bučnim navijanjem šezdesetak okupljenih uspješno su, kao i zlatne 1973. godine izvršili svoje zadatke.      Drugi dio prisjećanja odvijao se u prepunom lokvarskom Domu kulture gdje su pod voditeljskom palicom Josipa Krmpotića najprije predstavljeni Vladimir Žic i Dražen Valerijev, dva zlatna člana nekadašnje reprezentacije, a aplauz je zaslužio i treći iz te ekipe, Dalibor Mladenović koji nije uspio doći na ovo okupljanje. Nazočne je potom u ime Organizacijskog odbora pozdravio Dražen Valerijev, a u ime Općine Lokve kao domaćina načelnik Toni Štimac naglasivši doprinos koji su mještani Lokava dali pred četrdeset godina u organizaciji tog događaja, ali i sada pri njegovom obilježavanju. O danima pred četiri desetljeća najviše je govorio Dušan Trifunović, predsjednik Organizacijskog odbora 1. svjetskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji podsjetivši najprije kako nije bilo nimalo lako za tadašnju državu (Jugoslaviju) dobiti domaćinstvo jednog tako značajnog natjecanja. »No, zbog odličnih rezultata u tom sportu, ali i kvalitetno organiziranih međunarodnih natjecanja na Bledu i Malom Lošinju, organizacija prvog svjetskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji ipak nam je povjerena, a pri organizaciji smo veliku pomoć imali od tadašnje Zajednice Općine Rijeka te tadašnjih Turističkih društava iz Lokava i Delnica, potporu je dala i privreda ovog kraja, a posebno veliki doprinos dali su brojni volonteri iz Lokava, njih 240, koji su sudjelovali u radovima pripreme i provedbe samih natjecanja i svega oko njih, rekao je Trifunović.
Priznanja i plakete
Svečanost su svojim nastupima – od recitacija preko igrokaza pa do pjevanja – upotpunili i učenici OŠ Rudolfa Strohala u kojoj je svih proteklih dana bila postavljena izložba s fotografijama vezanim uz 1. svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji, a najsvečaniji dio druženja u Domu kulture bila je podjela priznanja i plaketa. Priznanja su primili Hrvatska zajednica tehničke kulture kao jedan od organizatora natjecanja iz ’73-e, načelnik Općine Lokve Toni Štimac, direktorica TZO-a Lokve Đurđa Malnar, Zajednica tehničke kulture Rijeka, Remo Giusti, Hrvatski ronilački savez, Claudia Milotti, Ljiljana Valerijev, Ljiljana Demartini, Dražen Valerijev, Vladimir Žic, Dalibor Mladenović, Zdenko Novak, Miljenko Kuzele, Slobodan Petković, Franjo Krizmanić, Stanko Pavlinić, Dušan Trifunović, Boris Banašin, Nedjeljko Stanić i Franc Meglič. Večer nostalgije kraju je privedena prikazivanjem dokumentarnog crno-bijelog filma o 1. svjetskom prvenstvu u podvodnoj orijentaciji koji je te godine snimio pokojni Nikola Lepinski.

Podijeli:
Skip to content