Očito je prošla iznimno duga i teška zima nagnala Gorane da potraže povoljnija rješenja za čišćenje cesta, poput povjeravanja posla Lokvarki d.o.o., što bi trebalo biti puno povoljnije od skupih koncesionara …

Marinko KRMPOTIĆ

LOKVE » Od predstojeće zime brigu o zimskom čišćenju prometnica na području Općine Lokve vodit će lokvarsko komunalno trgovačko društvo »Lokvarka« d.o.o., odlučeno je na sjednici Općinskog vijeća Lokava. »U skladu s idejom širenja poslova, potrebno je nabaviti i odgovarajuću mehanizaciju, pri čemu planiramo kupiti rabljeni traktor s ralicom, posipačem za sol te kosilicom za travu. Time bi taj traktor nakon aktivnosti vezanih uz zimsko čišćenje prometnica mogli koristiti i u ostalim dijelovima godine za druge komunalne poslove vezane uz uređenja polja i slično. Za kupnju tog rabljenog traktora Trgovačko društvo »Lokvarka« d.o.o. zadužilo bi se kod Privredne banke Zagreb za 293.000 kuna, otplata kreditnih anuiteta osigurala bi se iz poslovanja tvrtke, a jamac za povrat kredita bila bi Općina Lokve«, rekao je načelnik Toni Štimac, naglasivši kako su se prosječni godišnji troškovi zimskog čišćenja posljednjih godina kretali oko 220.000 kuna pa je i iz te svote jasno kako će se novci uloženi u kupnju traktora-ralice vrlo brzo vratiti.
HDZ suzdržan
Prijedlog o kupnji rabljenog traktora i povjeravanja poslova zimskog čišćenja prometnica mjesnom komunalnom poduzeću prihvaćen je sa 6 glasova za i dva suzdržana glasa HDZ-a, pri čemu je vijećnica te stranke Sanja Beljan Brkić naglasila kako HDZ nije protiv nabavke traktora, ali smatraju da se rješenje moglo naći i bez podizanja kredita kojim će na kamate biti plaćeno 43.000 kuna koje su mogle biti i ušteđene, a njen stranački kolega Anton Mihelčić naglasio je kako bi bolje bilo da povrat kredita jamči svojom imovinom »Lokvarka«, a ne Općina Lokve.      Nakon većinskog prihvaćanja ove točke, vijećnici su jednoglasno prihvatili i Operativni plan rada zimske službe u Općini Lokve za 2013. i 2014. godinu, pri čemu su u prvu skupinu prioriteta zimskog održavanja nerazvrstanih cesta o čemu će brinuti »Lokvarka«, ušli Šetalište Golubinjak, Sleme, Školska ulica, Njivice, Sopač, Topolovac, Plase, odvojci ulice Rudolfa Strohala i naselja Homer koji nisu svrstani pod županijsku cestu, Homer (raskršće za jezero), Gorski raj (završetak naselja) i Lazac. U drugoj skupini prioriteta je cesta Homer – Jezero (od kućnog broja 61 u Gorskom raju do brane) i cesta Gorski raj – Zelin Mrzlovodički, a u trećoj skupini prioriteta je cesta Mrzla Vodica – Podtisovac.
Brodmoravički primjer
Lokvarsko povjeravanje obavljanja poslova zimskog čišćenja prometnica vlastitom komunalnom poduzeću na tragu je onoga što već nekoliko godina uspješno radi Općina Brod Moravice koja, iako ima puno kilometara nerazvrstanih cesta, bilježi manje troškove zimnskog ćišćenja prometnica od ostalih goranskih lokalnih samouprava. Očigledno je da je prošla iznimno duga i teška zima nagnala Gorane da počnu razmišljati o povoljnijim rješenjima vezanim uz čišćenje, a jedno od tih rješenja je i oslanjanje na vlastite snage što je, izgleda, financijski znatno povoljnije od plaćanja tih usluga uglavnom skupim koncesionarima. Naravno, treba imati u vidu činjenicu da koncesionari već raspolažu potrebnom mehanizacijom, ljudstvom i iskustvom, a lokvarsko komunalno poduzeće tome će se tek početi učiti. No, nije to nemoguć zadatak pa Lokvarcima treba poželjeti sreće i, za početak, jednu blagu zimu.
Uštede i novo zapošljavanje
Pojašnjavajući ovu odluku, načelnik Toni Štimac naglasio je kako je cilj povjeravanja ovih poslova općinskom komunalnom poduzeću ne samo ušteda na zaista velikim troškovima zimskog čišćenja prometnica, već i širenje komunalnih djelatnosti »Lokvarke«, a to znači i mogućnost zapošljavanja za ljude ovog kraja.

Podijeli:
Skip to content