U Lokvama obilježena 50. godišnjica prvog svjetskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji

Marinko Krmpotić

21. listopad 2023

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Prvenstvo je održano 1973. godine u Lokvama na tadašnjem Omladinskom jezeru

Otkrivanjem spomen ploče na brani Lokvarskog jezera i prigodnim druženjem u DKC „Žaba“ danas je u Lokvama obilježena pedeseta godišnjica prvog svjetskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji koje je održano 1973. godine u Lokvama na tadašnjem Omladinskom jezeru.

Čast otkrivanja lijepe spomen ploče pripala je načelniku Lokava Toniju Štimcu i Franu Žagaru, mladom lokvarskom podvodnom orijentacistu, članu SRD „Viševica“ Fužine, a nekoliko prigodnih riječi rekao je Dražen Valerijev, tadašnji reprezentativac i jedan od ljudi najzaslužnijih za obilježavanje ovog događaja.

– Sjećanja na te dane ne blijede i to ne samo zbog odlične organizacije zbog koje smo dobili brojne pohvale, već i zbog činjenice da smo u konkurenciji 16 zemalja svijeta osvojili u momčadskoj kategoriji zlatnu medalju (Dalibor Mladenović, Vladimir Žic i Dražen Valerijev) te u ukupnom poretku osvojili drugo mjesto – prisjetio se Valerijev.

Potom su se sudionici otkrivanja ploče premjestili u DKC „Žaba“ gdje ih je pozdravio načelnik Štimac istaknuvši značaj činjenice da su Lokve kao malo mjesto pred pola stoljeća bile domaćin Svjetskog prvenstva.

Nazočnima su se obratili i Duško Trifunović, tadašnji predsjednik Organizacijskog odbora te Hrvoje Balen, predstavnik HOO-a koji je čestitao veteranima na tadašnjim rezultatima.

Kako i što je bilo te davne 1973. godine potom su vođeni pitanjima Josipa Krmpotića odgovarali tadašnji reprezentativci – Claudia Milotti, Ljiljana Valerijev, Dražen Valerijev, Vlado Žic, Zdenko Novak, Miljenko Kuzele i Slobodan Petković, a prisjetili su se i preminule Ljiljane Demarzini te zbog bolesti odsutnog Dalibora Mladenovića.

Svaki od njih u završnom je dijelu primio i posebno priznanje, a taj znak pažnje dobili su još i HOO, Darko Ćuruvija, Toni Štimac, Đurđa Malnar, Općina Lokve, TZ Kvarnera, Darko Lipovac, Vlasta Lipovac, Franjo Krizmanić i Duško Trifunović, dok su zahvalnicama nagrađeni brojni pojedinci koji su sudjelovali u tadašnjoj organizaciji i ovogodišnjem obilježavanju ove značajne obljetnice.

Druženje je kraju privedeno izložbom slika i prikazivanje filma o SP 73 te prigodnom zakuskom.

Podijeli:
Skip to content