Udruga umorovljenika Grad Delnica

i

Projekt „Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Delnica i Gorskog kotara“

Projekt „Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Delnica i Gorskog kotara“ započeo je u lipnju 2020. godine, a zahvaljujući koordinaciji i suradnji s udrugama umirovljenika na području Gorskog kotara, progam se provodi, osim u Delnicama i u Brod Moravicama, Gradu Čabru, Fužinama, Lokvama, Ravnoj Gori, Skradu i Gradu Vrbovsko. U sklopu ovog programa, koji sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (85%) i državni proračun Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 1.412.899,61 kn do sada je tijekom provedbe održano više od 300 sati radionica, predavanja i tečajeva poput: Prava umirovljenika, Informatički tečaj, Radionice o zdravim navikama, Goranski dijalekti, Psihosocijalna aktivacija i Inovativno korištenje vremena, a navedene programe provode većinom lokalni i regionalni stručnjaci.

2020. i 2021. godine, osim navedenih programa u sklopu projekta provedeno je stručno Istraživanje o zadovoljstvu kvalitete života umirovljenika na području Grada Delnica i Gorskog kotara, rekonstruirano je dvorište udruge umirovljenika u Delnicama, održani su prvi dani otvorenih vrata projekta i organizirano 13 izleta u sklopu kojih su sudjelovali umirovljenici iz cijele regije.

U 2022. godini, Udruga umirovljenika Grada Delnica u sklopu projekta uspostavlja Umirovljenički volonterski centar Delnice u sklopu kojeg nastaje Baza volontera i Baza organizatora volontera u Delnicama, a ovaj Centar funkcionirat će na razini lokalnog volonterskog centra te pružati usluge obrazovanja, informiranja te koordinacije volonterstva u delničkoj lokalnoj zajednici s posebnom posvećenosti kreiranja programa namijenjenih pripadnicima treće životne dobi.

U sklopu projekta dio programa provest će se u suradnji s Gradskom knjižnicom Janet Majnarich gdje će polaznici radionica predstaviti svoje radove nastale za vrijeme projekta poput fotografija, suvenira i crteža ali i predstaviti svoje umjetničke radove vezane uz poeziju, stihoklepstvo i prozu. Program u Gradskoj knjižnici u Delnicama održava se zadnjeg utorka u mjesecu počevši od ožujka ove godine. Korisnici odnosno članovi svih udruga umirovljenika s područja Gorskog kotara sudjelovat će i u 15 novih organiziranih izleta u koordinaciji i provedbi Udruge umirovljenika Grad Delnica.

S poštovanjem i na veselje svih pripadnika treće životne dobi Gorskog kotara,

Udruga umirovljenika Grada Delnica

Podijeli:
Skip to content