U Općini Lokve 15. i 16. listopada održao se peti sastanak projektnih partnera u okviru projekta REFREsh – Ruralna revitalizacija kulturne baštine financiranom iz programa INTERREG Središnja Europa 2014-2020. U okviru sastanka predstavljene su Regionalna strategija za integraciju kreativne scene, dosadašnje i buduće aktivnosti partnera. Sastanak se održao u Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru čija je revitalizacija dio pilot investicija projekta REFREsh te je ovom prilikom ista partnerima predstavljena u novom ruhu.

Građevinski radovi na kući i okolišu su pri kraju, u tijeku je unutranje opremanje, a očekuje se da će krajem godine svoja vrata otvoriti Centar za istraživanje Gorskog kotara. Naime, ovaj će objekt nakon obnove preuzeti funkciju istraživačkog i obrazovnog centra, postat će središte umjetničke i izlagačke djelatnosti, obrade i pohranjivanja rezultata različitih istraživanja, a dio centra činit će radni i smještajni kapaciteti za terenske timove i polaznike seminara kao i organizaciju škola u prirodi i drugih aktivnosti.

U tijeku je rad Grupe za podršku projektu koja kroz niz sastanaka i radionica lokalnih i regionalnih dionika analizirale potrebe i traži najbolja rješenja za potrebe kreativnih i kulturnih industrija na području Primorsko-goranske županije. Cilj je osmišljavanje i realizacija novih cjelogodišnjih sadržaja koji povezuju kulturu, edukaciju i turizam, ali i procese istraživanja i razvoja.

Svakako treba istaknuti da je cilj projekta REFREsh revitalizacija neiskorištene industrijske baštine u ruralnim područjima i iznalaženje novih oblika korištenja takvih prostora kroz razvoj kreativnih industrija. Uz navedeno, cilj je razvijanje strategija i procesa kako bi se povezali kreativni, trgovačko-poslovni i uslužni sektor. Time se želi ojačati zajednicom upravljan cjelovit i održiv razvoj ruralnih područja.

Ukupna vrijednost projekta je 2.152.612,50 eura, a udio općine Lokve iznosi 208.897,50 eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz općinu Lokve i Primorsko-goransku županiju, sudjeluju još partneri iz Njemačke, Mađarske, Italije i Slovenije, na čelu s vodećim partnerom, regionalnom razvojnom agencijom Aufbauwerk Region iz Leipziga. Implementacija projekta započela je u srpnju 2017. godine, a završetak je planiran u rujnu 2020. godine.

Sljedeći sastanak projektnih partnera zakazan je za u lipnju ’20., a domaćini će biti njemački partneri u gradu Freiburgu.

Podijeli:
Skip to content