Na temelju članka 10. stavka 1. i 2. Zakona o savjetima mladih („Narodne novine“, broj 41/14 i 83/23) i članka 4. Odluke o osnivanju Savjeta mladih Općine Lokve  („Službene novine Općine Lokve“, broj 12/23), Općinsko vijeće Općine Lokve objavljuje

JAVNI POZIV
za isticanje kandidatura za izbor članova Savjeta mladih
Općine Lokve

I.

Pokreće se postupak izbora članova Savjeta mladih Općine Lokve (u daljnjem tekstu: Savjet).

Riječi i pojmovi koji se koriste u ovom Javnom pozivu, a koji imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira u kojem su rodu navedeni.

II.

Članove Savjeta bira Općinsko vijeće Općine Lokve.

III.

Kandidature za članove Savjeta temeljem javnog poziva za isticanje kandidatura ističu:

  • udruge koje su sukladno statutu ciljano i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade,
  • udruge nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj,
  • učenička vijeća,
  • studentski zborovi,
  • pomladci političkih stranaka,
  • sindikalne ili strukovne organizacije u Republici Hrvatskoj,
  • neformalne skupine mladih (skupina od najmanje 5 mladih).

            U trenutku podnošenja kandidature za članstvo u Savjet, kandidati moraju biti u dobi od navršenih 15 (petnaest) do navršenih 30 (trideset) godina života s prebivalištem ili boravištem na području Općine Lokve.

Savjet ima 3 (tri) člana uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.

Osoba ne može istodobno biti član Savjeta i član Općinskog vijeća Općine Lokve.

Novoizabranim članovima mandat počinje danom konstituiranja Savjeta i traje do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovitih izbora koji se održavaju svake četvrte godine sukladno odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori, odnosno do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Općinskog vijeća sukladno odredbama zakona kojim se uređuje lokalna i područna (regionalna) samouprava.

IV.

           Prijedlozi ovlaštenih predlagatelja iz točke III. ovog Javnog poziva obavezno sadrže:

– naziv i sjedište ovlaštenog predlagatelja,

– podatke o kandidatu za člana (ime i prezime, datum i godina rođenja, prebivalište ili boravište – fotokopija osobne iskaznice ili prijave boravišta),

– obrazloženje prijedloga.

Kada je predlagatelj udruga, obrazac prijedloga kandidature potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje udruge i ovjerava pečatom udruge.

Kada je predlagatelj učeničko vijeće, obrazac prijedloga kandidature potpisuje predsjednik učeničkog vijeća (bez pečata).

Kada je predlagatelj studentski zbor, obrazac prijedloga kandidature potpisuje predsjednik studentskog zbora (bez pečata).

Kada su predlagatelji pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj, obrazac prijedloga kandidature potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj.

Kada je predlagatelj kandidature neformalna skupina mladih (skupina od najmanje 5 mladih), kandidatura mora dodatno sadržavati i podatke o svim predlagateljima (ime i prezime, datum i godinu rođenja te prebivalište odnosno boravište).

V.

Predlagatelj je dužan uz prijedlog priložiti:

  • dokumentaciju iz koje je vidljivo da kandidati ispunjavaju uvjete iz točke III. stavka 2. ovog Javnog poziva (preslika uvjerenja Policijske uprave o prebivalištu/boravištu kandidata ili preslika osobne iskaznice kandidata),
  • dokumentaciju iz koje je vidljivo da predlagatelj ispunjava uvjete iz točke III. stavka 1. ovog Javnog poziva (izvadak iz odgovarajućeg registra u kojeg se upisuju organizirani oblici djelovanja mladih ili presliku drugog akta kao dokaz o svojstvu ovlaštenog predlagatelja),
  • preslike osobnih iskaznica za sve predlagatelje kada je predlagatelj neformalna skupina mladih,
  • izjave o prihvaćanju kandidature za člana Savjeta,
  • obrazloženje prijedloga,
  • u slučaju prijave maloljetnog kandidata, obvezan je obrazac o suglasnosti o prihvaćanju kandidature potpisan od roditelja ili zakonskog skrbnika.

Pisani i obrazloženi prijedlozi ovlaštenih predlagatelja iz točke III. ovog Javnog

poziva zajedno sa potpisanim Izjavama o prihvaćanju kandidature svakog pojedinog kandidata dostavljaju se osobno u pisarnicu Općine Lokve ili poštom na adresu:

Komisija za izbor i imenovanja Općinskog vijeća Općine Lokve

Šetalište Golubinjak br. 6, 51 316 Lokve

s naznakom „Prijedlog kandidata za izbor članova Savjeta mladih

Općine Lokve“.

Prijedlog kandidata koji je nepravovremen, nepotpun ili nepravilno sastavljen neće se razmatrati.

VI.

Rok za dostavu prijedloga je 20 dana od dana objave Javnog poziva na mrežnim stranicama Općine Lokve www.lokve.hr.

VII.

Komisija za izbor i imenovanja Općinskog vijeća Općine Lokve izvršit će  provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata u roku od 10 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta, te utvrđivanju popisa važećih kandidatura, Komisija za izbor i imenovanja Općinskog vijeća Općine Lokve sastavit će u roku 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Izvješće iz stavka 2. ove točke  dostavlja se Općinskom vijeću Općine Lokve i  objavljuje na mrežnim stranicama Općine Lokve www.lokve.hr.

VIII.

Općinsko vijeće Općine Lokve na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura raspravlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta.

Nakon rasprave o izvješću o provjeri formalnih uvjeta, Općinsko vijeće Općine Lokve s popisa važećih kandidatura javnim glasovanjem bira članove Savjeta.

IX.

Sve dodatne obavijesti u svezi ovog Javnog poziva te obrazac Prijedlog kandidature za člana savjeta mladih Općine Lokve i Izjava o prihvaćanju kandidature za izbor člana Savjeta mladih Općine Lokve, dostupni su na mrežnoj stranici Općine Lokve: www.lokve.hr.

KLASA: 029-01/23-01/3

URBROJ: 2170-23-01-24-2

Lokve, 5. siječanj 2024. godine

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE LOKVE

Predsjednica
Sandra Okanović, v.r.

Podijeli:
Skip to content