1238992_432501443525577_157810550_n

Više od dvije stotine sudionika – što je brojka koja je za gotovo tri puta nadmašila očekivanja organizatora – odazvalo se pozivu na sudjelovanje u prvoj »Noći spilja pod bakl…jama«, novoj lokvarskoj turističkoj manifestaciji koju su osmislili, organizirali i proveli TZO Lokve, Planinarsko društvo »Špičunak«, Općina Lokve te Komunalno društvo »Lokvarka«. Prvu nagradu za trud organizatori su »primili« već u trenucima prijavljivanja za noćni pohod jer je umjesto 70 do 80 očekivanih lista brojila više od dvije stotine imena i to ljudi iz najrazličitijih dijelova Hrvatske – Delnica, Čabra, Vrbovskog, Brod Moravica, Crnog Luga, Skrada, Ogulina, Ravne Gore, Kuželja, Selca, Rijeke i Zagreba, a da već prvo noćno okupljanje ljubitelja obilaska staze spilja pod bakljama ima međunarodni karakter pobrinuli su se sudionici iz susjednih slovenskih mjesta Kočevja i Radenca ob Kolpi, te skupine makedonskih gostiju koji su dio svog odmora u goranskom okružju odlučili upotpuniti i nesvakidašnjim noćnim izletom pod bakljama.
Kakav doživljaj!
Sve njih u 20 sati kad je bio zakazan polazak na tri kilometra dugu šetnju dijelom »Staze spilja« dočekali su ispred Turističkog ureda u Lokvama predsjednik PD-a »Špičunak« Vilim Novak, direktorica Turističkog ureda Općine Lokve Đurđa Malnar i načelnik Općine Lokve Toni Štimac. Polazak iz mjesta, budući da se krenulo pod svjetlošću javne rasvjete, nije dao naslutiti o kakvom se doživljaju radi, ali čim se izašlo iz naselja i krenulo dijelom »Staze spilja« koja, naravno, vodi van osvijetljenih područja, bilo je jasno da će biti riječ o nesvakidašnjem izletu.      Uz pomoć baklji i jakih baterijskih svjetiljski koje su priskrbili organizatori, a neke od njih potom su nosili i sami sudionici, krenulo se najprije prema »Dimnjačarevoj spilji«, a potom i »Medvjeđoj spilji«. Pred ulazom u obje spilje direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar ukratko je opisala o kakvim je lokalitetima riječ, kako su stekle svoj naziv i kada su i kako otkrivene, a u spilje se nije ulazilo ne samo zbog mraka, već i radi činjenice da je i tijekom dana ulaz u ove speleološke objekte zabranjen radi nezgodnog i opasnog terena i do sada su ih posjećivali ponajprije speleolozi koji su i otkrili pojedinosti vezane uz njihovu unutrašnjost.      No, to nije značilo da će šetnja »Stazom spilja« pod bakljama proći bez upoznavanja lokvarskog podzemlja. Naime, nakon obilaska »Dimnjačareve« i »Medvjeđe« spilje uslijedio je put prema »Lokvarki«, najčuvenijoj spilji ovog kraja i drugoj po veličini za posjete uređenoj spilji u Hrvatskoj. Tu su se svi sudionici najprije okrijepili čajem ili nečim žešćim, a nakon toga moglo se po cijeni ulaznice od 21 kunu i uz vodiča spustiti u »Lokvarku« i uživati u njenim ljepotama, što je dio sudionika i prihvatio upotpunivši time cjelokupni doživljaj.      Na svu sreću tu nije bio kraj ove uspješne priče. Kako je i najavljeno sve sudionike TZO Lokve počastio je velikom fritajom s vrganjima koja je, umjesto planirane lokacije na parkiralištu uz kapelicu na Kuku, zbog (pro)hladnog vremena ipak preseljena u Dom kulture u Lokvama gdje je o fritaji tri puta većoj od planirane odlično brigu vodio zamjenik načelnika Lokava Anton Mrkvička, koji je znalački »smiksao« 400 komada jaja i 30 kilograma vrganja pa i nije čudno da gladnih nije bilo, ali je bilo onih koji su po nekoliko puta išli po još jednu porciju!
Neobična šetnja
Nakon ovako uspješne noćne šetnje pod bakljama lokvarskom »Stazom spilja« organizatori su iskazali razumljivo zadovoljstvo. Direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar uz zahvalu svima koji su se uputili na ovu noćnu šetnju ističe kako bi cjelokupna dužina staze od 10,82 kilometara ipak bila prevelik pothvat za noćnu šetnju: – Baš stoga za ovo prvo izdanje stazu smo skratili na nešto manje od trećine njene ukupne duljine, što se na kraju i pokazalo kao dobro zamišljena ideja jer su ta tri kilometra taman dobra mjera za jednu lijepu i neobičnu šetnju. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali i već sad se veselimo idućoj »Noći spilja pod bakljama«, a uvjerena sam – s obzirom na broj prijavljenih sudionika ove prve godine – kako će ova naša nova turistička priredba postati tradicionalna, rekla je Đurđa Malnar.

Podijeli:
Skip to content