Od drugog kruga izbora za lokalnu samoupravu, dakle od 2. lipnja, na čelu Općine Lokve je Toni Štimac, tridesetsedmogodišnjak znan svojim sumještanima ponajprije kao kvalitetan informatičar uposlen u uglednom lokvarskom poduzeću »Mikrogoran«. Štimac se do sada nije bavio politikom, a njegov prvi ulazak na političku scenu, i to kao kandidata SDP-a, donio je odlične rezultate i pobjedu u utrci za mjesto načelnika, pa razgovor počinjemo logičnim pitanjem o razlikama između posla kojeg je obavljao 14 godina, i ovoga kojeg je počeo raditi prošlog mjeseca.

– Polako se snalazim. Rad u firmi bitno je drugačiji, između ostalog i stoga što tamo imaš mjesec dana da stvoriš određene prihode i na tome radiš, a na kraju mjeseca podvučeš crtu i vidiš što i kako dalje. Ovdje je potpuno drugačije jer o prihodima, bar za sada, ne odlučjemo sami, a uz to najraznovrsnijih vrsta poslova je jako puno pri čemu, moj je dojam, niz njih ne bi ni trebali biti u okviru rada lokalne samouprave. Primjerice, prečesto su mi ovih dana, valjda iz navike koju su stekli za ranijih vlasti, dolazili ljudi tražeći financijsku pomoć. Vrlo teško ih je bilo uvjeriti da mi nismo socijalna ustanova i da općina ne dijeli novac, već brine o rastu komunalnog standarda i osiguranju ostalih uvjeta bitnih za životni standard svojih stanovnika.

NAJVEĆA INVESTICIJA – Kako tu stoje stvari i što će se do kraja godine na području Općine Lokve raditi?
– Najznačajniji i financijski najzahtjevniji zadatak je uređenje prometnice od središta mjesta prema Slemenu. Radovi kreću početkom srpnja, a izvođač je delničko poduzeće »Gorangrađevno« koje ima rok od 90 radnih dana pa se nadamo da će cjelokupan posao biti gotov prije zime te da će se Lokvarci i naši gosti uskoro voziti tom novom prometnicom na kojoj će doći do bitnih promjena jer se neće ići samo na rekonstrukciju cijelog kolnog traka i proširenje te prometnice, već i na izravnavanje zavoja koji će biti »maknuti« i umjesto njih bit će uređena cesta do spoja sa županijskom, nekadašnjom starom cestom Rijeka – Zagreb. Uređenjem te prometnice ulaz u Lokve s riječke strane bit će znatno kvalitetniji i bolji, a zimi više neće biti poteškoća s klizavim zavojima. Također, u okviru radova sanacije ove ceste bit će izvršeni i radovi uređenja na početku te prometnice, točnije na onom dijelu u samom mjestu gdje je cesta pred dvije godine jako razrovana nakon postavljanja kanalizacijskih cijevi. Ukupna vrijednost ove investicije je 2,5 miliijuna kuna do kojih smo došli zahvaljujući komunalnoj naknadi koju su nam za izgradnju jezera Križ potok uplatle Hrvatske vode.
Kad smo već kod Hrvatskih voda, što je s izgradnjom te akumulacije, pogotovo nakon neuspješnog referenduma?
– Referendum nije uspio jer je vremenski bio krivo tempiran – nakon što su u vrlo kratkom vremenu održani EU izbori, izbori za načelnika i vijeće te drugi krug izbora za načelnika, nije se ni mogao očekivati bolji odaziv. No, mi i dalje ostajemo kod onoga što smo rekli, a to je da novo rukovodstvo Općine Lokve nije protiv tog projekta, ali želi da u slučaju gradnje Lokve ipak dobiju adekvatnu naknadu – i to ne jednokratnu – za korištenje općinskog prostora.

RAZVOJ TURIZMA – Hoće li uz projekt izgradnje ceste prema Slemenu biti i drugih radova?
– Svakako. Cesta prema Slemenu je kapitalni projekt ove godine, ali posla će biti još. Trenutačno radimo na uređenju mjesta i okoliša, a do kraja godine krenut ćemo i u niz manjih poslova. Naime od Primorsko-goranske županije dobili smo novac za uređenje vidikovca na županijskoj cesti, za uređenje šetnica uz Lokvarsko jezero, uređenje starog bunkeru na Bukovcu te uređenje Staze spilja. U sve te poslove uskoro krećemo.

Županija očigledno, i to ne od sada, Lokve želi usmjeriti ka turističkom razvoju.
– Tako je. I na tome smo im zahvalni, a nadamo se i daljnjoj pomoći, stručnoj i financijskoj. Turizam je svakako područje na kojem možemo napraviti kvalitetne iskorake i razvoj pa je stoga, kako smo u predizbornoj kampanji najavljivali, i naš program u velikoj mjeri vezan uz razvoj turizma. O obnovi kampa pričale su sve dosadašnje vlasti, a mi ćemo te priče pokušati privesti kraju te u suradnji s Hrvatskim šumama zaista obnoviti rad tog kampa, bilo da nam oni iznajme taj prostor ili da pronađemo neko drugo obostrano zadovoljavajuće rješenje jer sadašnje stanje u kojem taj prostor propada, a nitko ga ne koristi, ne odgovara nikome. Bivši kamp veliki je turistički potencijal i uvjeren sam kako će to prepoznati i sve nadležne i odgovorne institucije te omogućiti njegovu obnovu čime će omogućiti korist i mjestu i državi jer će od turističkog prometa svi zarađivati.
Nadalje, puno više ćemo reklamirati špilju Lokvarka koja može i mora davati daleko veći doprinos razvoju lokvarskog turizma, a cilj će nam biti da kao nekada autobusi posjetitelja ovog lokaliteta nakon razgledavanja svrate u neki od ugostiteljskih objekata našeg kraja. Radit ćemo i na što većoj vezanosti Park šume Golubinjak uz Lokve, jer nismo zadovoljni percepcijom većine izletnika i turista koji tu lokaciju više i češće vežu uz Delnice no uz Lokve, što nije u redu. Štoviše, budući da neslužbeno saznajemo kako postoji mogućnost da Hrvatske šume tu turističku lokacije iznajme, namjeravamo, ako se to pokaže točnim, kandidirati naše Komunalno poduzeće »Lokvarka« za upravljanje Golubinjakom.

OSPOSOBITI POSLOVNU ZONU – Temeljni cilj našeg mandata bit će u naredne četiri godine, uz stalnu brigu o svakodnevnim obvezama, realizirati dva-tri vrlo jaka projekta. Želja nam je poslovnu zonu osposobiti za namjenu i to tako da u nju uključimo drvoprerađivačku industriju vezanu uz proizvodnju peleta jer bi to najviše odgovaralo nezaposlenima u Lokvama. Velika stvar bit će i obnova rada bivšeg auto kampa, a na području turizma potrudit ćemo se stvoriti nove brendove – prije svega od prošle godine osmišljene »Staze spilja«, ali i od poznate TV serije »Kapelski kresovi« po kojoj mnogi pamte Lokve«, rekao je Štimac

OSNOVATI POLJOPRIVREDNU ZADRUGU – Jedan od planova, i to već u ovoj godini, je osnovati Poljoprivrednu zadrugu Lokve. Naime, Lokve imaju nekoliko poduzetnika koji se uspješno bave poljoprivredom, a u osnivanje PZ Lokve krenulo bi se uz pomoć Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, ističe Štimac i dodaje: »Uz savjetodavnu i ostalu pomoć poljoprivrednicima našeg područja planiramo kupiti i traktor koji bi ljeti koristili za poljske i slične radove, a zimi za čišćenje snijega«, kaže Štimac.

2 CELLOS U SPILJI – To su sve planovi za »duge staze«. Postoji li nešto što će se već ovog ljeta ponuditi gostima?
– Već smo krenuli s novom turističkom manifestacijom koja se zove »Žabarsko ljeto« i trajat će cijelog ljeta kroz niz raznovrsnih priredaba – od već poznatih kao što su »Pješice oko jezera«, »Biciklom oko jezera«, proslava Anine i Rokova, ali i novih kao rock koncert »Mala krotica«, priredba »Noć špilja« ili nastup čuvenog dueta 2 Cellos u spilji Lokvarki gdje će snimati spot za svoju novu pjesmu. U rujnu planiramo veliku feštu povodom četrdesete godišnjice Svjetskog prvenstva u ronjenju i podvodnoj orijentaciji održanog 1973. godine na Lokvarskom jezeru, a razrađujemo i niz drugih prijedloga vezanih uz temeljnu ideju po kojoj bi svaka od lokvarskih udruga preko ljeta prihvatila obvezu organizacije jedne priredbe kako bi i na taj način dale svoj doprinos životu mjesta. Na svim tim priredbama nastojat ćemo angažirati ugostitelje iz našeg kraja kako bismo i njima omogućili zaradu.
Može li sve to biti realizirano s obzirom da stanje u proračunu, kao i u ostalim goranskim sredinama, nije nimalo bajno?
– S prihodovne strane proračun je trenutačno tek 20 posto od plana i to, naravno, nije dobro. Stanje još nije dramatično, ali nije ni lako pa ćemo, kao i svi drugi u Gorskom kotaru i većem dijelu Hrvatske, morati u rebalans. Jasno je da će doći do smanjenja, pogotovo kada je riječ o udrugama, sportu, socijali, zdravstvu i školstvu. Ako dođe do nekog još jačeg poremećaja onda bi i redovna isplata uposlenima u općini mogla doći u pitanje. No, nadam se da ćemo to izbjeći te da ćemo ovu godinu ipak privesti kraju bez većih stresova, a za sljedeću godinu imat ćemo jasniju situaciju na kojoj ćemo moći napraviti kvalitetan i realan program rada vezan uz napredak Lokava.

GORANSKI LIST 7.7.2013-Novi List Marinko Krmpotić

Podijeli:
Skip to content