Dana 10. siječnja 2019. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za otvoreni trajni poziv „ Zaželi – Program zapošljavanja žena“ (UP.02.1.1.05.0285) u sklopu ESF Operativi program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“

Vrijednost programa „Žene u ruralnoj zajednici “ je 1.098.793,94 kuna, intenzitet EU potpore 100%. Korisnik programa je Općina Lokve, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka i Centar za socijalnu skrb, Podružnica Delnice.

Cilj programa je smanjiti nezaposlenost, odnosno osnažiti i unaprijediti radni potencijal žena koje teže pronalaze posao, te ujedno povećati kvalitetu života za krajnje korisnike. Ciljne skupine su nezaposlene žene prijavljene u evidenciji HZZ – a sa najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, odnosno starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu), udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, osobe slabijeg imovinskog stanja, beskućnice i dugotrajno nezaposlene.

U okviru programa Općina Lokve zaposliti će 6 žena na razdoblje od 24 mjeseca koje će pružati podršku za minimalno 24 krajnja korisnika (svaka od zaposlenih žena pružati će podršku za najmanje 4 krajnja korisnika). Osim toga, zaposlena je i voditeljica programa u trajanju od 30 mjeseci koja će raditi puno radno vrijeme na projektnim aktivnostima.

Natječaj za zapošljavanje žena je proveden, te će izabrane kandidatkinje 01. travnja 2019. godine početi s radom. Zaposlene žene za svoj će rad primati minimalnu plaću, sukladno važećim zakonskim propisima. Pružati će podršku u vidu aktivnosti poput čišćenja i održavanja kućanstva, nošenja drva, čišćenja snijega, nabavke namirnica, lijekova i slično, održavanja osobne higijene korisnika,pomoć pri pripremi obroka te hranjenju, šetnji, razgovoru i druženju, odnosno poticanju socijalizacije, posebice za korisnike koji stanuju u udaljenijim naseljima Općine.

Korisnici ovog programa, kojima će zaposlene žene pružati podršku su sve osobe koje iz opravdanog razloga podršku trebaju, a to mogu biti starije i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom, osobe slabijeg materijalnog statusa i slično. Svaki korisnik će, osim podrške, na mjesečnoj bazi dobivati sredstva za čišćenje i održavanje kućanstva što predstavlja dodanu vrijednost samoj podršci. Podrška će za sve korisnike biti besplatna, neovisno o primjerice njihovom materijalnom statusu i starosnoj dobi.

Za zaposlene žene organiziran je obrazovni program za Njegovateljice starijih i nemoćnih osoba u trajanju od 500 sati kojeg su počele pohađati. Nakon završetka isti im se upisuje u radnu knjižicu.

Osim navedenih aktivnosti, odnosno troškova, u sklopu ovog programa osiguran je budžet i za promidžbene materijale te nabavku 6 bicikla kojima će zaposlene žene obilaziti korisnike.

lenta1 - žene u ruralnoj zajednici

Podijeli:
Skip to content