Marin Marinic radit ce na skulpturi "Posejdon"

 Marinko KRMPOTIĆ

LOKVE » Uspješno završena 2013. godina svojevrsna je obveza da iduća godina, pogotovo s obzirom da je riječ o 35. godini rada i postojanja Goranske kiparske radionice, bude još bolja, jasno je nakon u Lokvama održane redovne godišnje skupštine ove udruge na kojoj je predsjednik GKR Milutin Burić najavio kako će 35. saziv ove međunarodno poznate i priznate kulturne instuitucije biti održan u prvom tjednu lipnja sljedeće godine, točnije od 2. do 6. lipnja u Lokvama, a kandidati za sudionike su Krešimir Rod, Svjetlan Junaković i Denis Krašković. Dvoje od njih troje bit će uskoro odabrani, a svo troje su akademski kipari mlađe životne dobi koji će se već u svibnju upoznati s mjestom rada i mogućnostima da bi potom od ponedjeljka, 2. lipnja radili na skulpturama koje će javnosti biti predstavljene u petak, 6. lipnja kad će biti priređena i svečanost otvaranja 35. saziva GKR, a potom će u danima što budu slijedili nove skulpture naći svoje mjesto na nekoj od goranskih lokacija pridonijevši na taj način sve značajnijem fundusu goranskog kiparskog muzeja na otvorenom stvorenog tijekom proteklih 35 godina djelovanja Goranske kiparske radionice.

Dovršetak skulptura

Uz dva kipara sudionika 35. saziva u sljedećoj će obljetničkoj godini goranske prostore posjećivati i niz drugih kipara koji su radili u prethodnim sazivima, a motiv njihova dolaska bit će dovršetak ili obnova skulptura započetih na ranijim sazivima. Tako će u Lokvama prošle godine započetu skulpturu »Tesla« dovršavati Mate Čvrljak, a u Crnom Lugu posao na također prošle godine započetkoj skulpturi »Stup« dovršit će Peruško Bogdanić. Marin Marinić u dvorištu lokvarske OŠ Rudolfa Strohala radit će na skulpturi »Šumski vilenjak Vilok« te u Crnom Lugu na atraktivnoj skulpturi »Posejdon« dok će Alem Korkut u Golubinjaku raditi na svom »Kompasu« postavljenom također 2012. godine. Šime Vulas u Fužinama će završavati skulpturu »Svijeć

a« postavljenu 2011. godine, a Neven Bilić u Rijeci će raditi na skulpturi »Kut« iz 2008. godine, dok će Miroslav Šuteju na Vrelu kod Fužina osvježiti svoju još 1997. godine postavljenu skulpturu »Metar drva«.
Budući da je drvo, na žalost, materijal koji ima svoj vijek trajanja, članovi Goranske kiparske radionice i u tijeku sljedeće godine vodit će brigu o zaštiti postavljenih skulptura, pri čemu je temeljiti popravak zamišljen za skulpture »Balerina« Bane Milenkovića, »Z« Vlaste Žanić, »Kraljica šume« Marine Banić, »Nebo je žuto, sunce je blu« Žarka Violića te »Dom« američkog kipara Johna D. Antona, a zbog dotrajalosti predložena je demontaža i uklanjanje skulptura »Žaga« (Zvonimir Kamenar), »Cvijet« (Ivan Grošinić Đovani) i »Zima« (Goran Štimac).

Monografija za obljetnicu

Velika pažnja trebala bi u sljedećoj godini biti posvećena i objavljivanju monografije o Goranskoj kiparskoj radionici. Ideja se prvi put javila pred nekoliko godina i prvi je plan čak bio objaviti monografiju 2009. godine, povodom tridesete godišnjice GKR. No, nedostatak sredstava i obim posla to su spriječili, ali se sada pruža nova lijepa prilika za trideset i petu obljetnicu rada ove likovne institucije. Upravo stoga više od pola skromnog proračuna GKS za 2014. godinu (64. 050 kuna) namijenjeno je pripremi za tiskanje monografije za što je od spomenute svote osigurano 35.000 kuna, a potražit će se i dodatna pomoć sponzora. Budući da je sav potrebam materijal za knjigu spreman učinit će se sve, istaknuo je Burić da sljedeće godine monografija o 35 godina rada i postojanja Goranske kiparske radionice bude i objavljena.

Skulpture oko Mrzlovodičkog jezera

Sljedeće godine dio skulptura Goranske kiparske radionice sa svojih će dosadašnjih lokacija biti premješten na šetnicu oko Lokvarskog jezera koju čelništvo općine i TZO Lokve namjerava urediti i obogatiti njen izgled upravo eksponatima GKR-a. Također, uz Mrzlovodičko jezero postavljene skulpture bit će, najavila je Jadranka Andrić Maravić koja od ove godine vodi ugostiteljski objekt »Carev most« u Mrzloj Vodici, obnovljene i uređene kako bi ojačale turističku ponudu tog područja

Podijeli:
Skip to content