LOKVE – Nažalost, ni treći ovogodišnji hrvatski referendum nije ostvario svoj temeljni cilj – izlazak 50 posto plus jednog birača. Naime, nakon što su referendumska izjašnjavanja u Fužinama o vjetroparku i u Dubrovniku o golf igralištima i apartmanima na Srđu zabilježila izlaznost manje od 50 posto plus jedan, isto se dogodilo i u Lokvama gdje je tijekom 12 sati mogućnosti glasovanja o tome da li su stanovnici ove goranske općine za ili proitiv izgradnje akumulacije Križ-potok na birališta izašlo svega 37,8 posto posto birača, čime izjašnjavanje onih koji su si dali truda i izašli na birališta postaje nevažno budući je, očigledno, protivljenje tom projektu ipak vezano uz manji broj ljudi. A neslužbene brojke govore kako su oni koji su izašli bili u velikoj većini protiv. Točnije, njih 309 zaokružilo je protivljenje izgradnji Križ-potoka, 35 ih je bilo za, a jedan je listić bio nevažeći.

Ovakvo rješenje svakako će obradovati »Hrvatske vode«, investitora ovog projekta, koji sada bez imalo zadrške može krenuti u projekt izgradnje nove lokvarske akumulacije, jezera Križ-potok koje bi, sustavno planovima vodopskrbe ovog dijela Hrvatske, u budućnosti trebalo osiguravati pitku vodu za Gorski kotar, Hrvatsko primorje te čak i dio Istre. Istina, čak i da je izlaznost Lokvaraca bila sto postotna i da su svi bili protiv, to ne bi bitnije promijenilo činjenicu da su »Hrvatske vode« u proteklom razdoblju slijedile sve moguće zakonske odredbe te, usprkos protivljenju lokvarskih vlasti i dijela mještana, dobili sve potrebne dozvole, izradili svu nužnu dokumentaciju te čak i platili Općini Lokve komunalnu naknadu u visini od 4,5 milijuna kuna. Drugim riječima eventualno protivljenje mještana iskazano kroz uspješan referendum ne bi, u osnovi, zaustavilo ovaj projekt, ali bi se on ipak odvijao u jednoj bitno neugodnijoj atmosferi.

Ovako je stanje sada takvo da ni te, nazovimo je moralne prepreke, nema pa »Hrvatske vode« sada mogu krenuti u radove. S druge pak strane organizatori referenduma, a to je bio bivši saziv Općinskog vijeća Lokve i bivši načelnik Anton Mihelčić, trebaju se upitati u čemu su pogriješili.  U najavama prije provedbe referenduma bili su uvjereni u potpuno drugačije rezultate, a zašto su ih birači ovog puta iznevjerili pitanje je na koje će sami morati potražiti odgovor. U svakom slučaju u svojim sučeljavanjima sa »Hrvatskim vodama« više se neće moći koristiti tvrdnje kako su Lokvarci masovno protiv izgradnje Križ-potoka. Istina je da je samo dio Lokvaraca – čak ni polovica – protiv tog projekta. To jasno pokazuju rezultati referenduma.
No, isto je tako sigurno da bi Lokvarci morali imati daleko veću naknadu za korištenje prirodnih bogatstava svog područja no što je to slučaj sada. Upravo tome nada se i novi načelnik Lokava Toni Štimac koji vjeruje kako će, za razliku od prethodne vlasti, uspjeti naći zajednički jezik s »Hrvatskim vodama« za koje vjeruje da će, naglasio je, pokazati razumijevanje prema Lokvarcima. (NL)

Podijeli:
Skip to content