Dan općine Lokve: U planu veliki društveno-kulturni centar Žaba

Marinko Krmpotić

19. kolovoz 2017 11:40

Dobitnici godišnjih priznanja Općine Lokve / snimio  M. KRMPOTIĆ

Dobitnici godišnjih priznanja Općine Lokve / snimio M. KRMPOTIĆ

Uz pomoć Županije Lokvarci su uredili stazu i infrastrukturu budućeg Sanjkaškog centra, u obnovljenoj Učiteljskoj zgradi ponudit će povijesne i etnografske sadržaje, a kapitalni projekt je DKC »Žaba« s dvoranom i kongresnim centrom kakvog Gorski kotar još nema, a sve u cilju jačanja turističke ponude

Za razvoj Lokava nije bitno tko je u kojoj stranci, već koliko svi zajedno radimo na napretku, istaknuo je u pozdravnoj riječi okupljenima koji su u Golubinjaku nazočili svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lokava u povodu Dana Općine i Župe Lokve predsjednik Vijeća Vid Arbanas, spomenuvši nekoliko aktivnosti koje korist donose svima koji žive na području općine Lokve. Podsjetio je na sportske uspjehe nogometaša »Risnjaka«, brigu o starijim osobama, rad Udruge »Processus Montanus« te aktivnost LAG-a Gorski kotar koji je na lokvarsko područje doveo projekte i pograme vrijedne više od 4 milijuna kuna, a realizirani bi trebali biti u iduće dvije godine.

Uz podsjećanje na rad, pozdrave i dobre želje, svečana sjednica upotpunjena je nastupima ravnogorskih pjevačkih ljepotica iz Vokalne skupine Vitaneo te recitacijama učenica OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava, a najsvečaniji dio sjednice bila je podjela godišnjih priznanja. Zahvalnicu za doprinos vjerskom radu dobio je vlč. Zlatko Ćibarić, isto priznanje za svoj rad u okviru Goranske kiparske radionice dobili su Bogomir Mihelčić, Željko Malnar i Cvetko Malnar, dok je Borka Kanjer Kezele zahvalnicu zaslužila zbog svog doprinosa školstvu, a Damir Holer, Matija Štiglić i Željko Babić za pomoć u organizaciji Velike nagrade Lokava. Priznanje su također zaslužili i članovi saziva Općinskog vijeća Lokava koji su radili u razdoblju od 2013. do 2017. godine, a sjednica je kraju privedena druženjem u Golubinjaku.

Obnova Učiteljske zgrade

S takvom koncepcijom zajedničkog rada na boljitku lokvarskog kraja složio se i načelnik Lokava Toni Štimac koji je u svom obraćanju nabrojio neke od realiziranih poslova, ali i planove za iduće razdoblje.

»Uz pomoć Primorsko-goranske županije u središtu mjesta uređeno je dječje igralište, a novo igralište planiramo urediti na predjelu zvanom Homer. Sa županijskih 100.000 kuna i općinskih 20.000 uredili smo dio staze i infrastrukture budućeg Hrvatskog sanjkaškog centra u koji treba i dalje ulagati jer nedavno održane zimske i proljetne utrke potvrđuju veliko zanimanje ljubitelja tog sporta za izuzetno kvalitetnu stazu Jezero. Županija nam s 200.000 kuna uz naših 100.000 pomaže i u projektu obnove stare Učiteljske zgrade koju planiramo pretvoriti u prostor s uređenim povijesnim i etnografskim sadržajima, čime će biti pojačana turistička ponuda Lokava, ali i društveni život jer će u tom prostoru mogućnost djelovanja naći neke lokvarske udruge. Uskoro ćemo krenuti i u obnovu javne rasvjete te postavljanje štednih LED žarulja, a kapitalni projekt u idućem razdoblju trebao bi biti Društveno-kulturni centar »Žaba« s dvoranom i kongresnim centrom kakvog Gorski kotar nema, što bi također bio doprinos jačanju turističke ponude«, reko je Štimac, naglasivši kako je riječ o projektu vrijednom 5,5 milijuna kuna do kojih se namjerava doći kandidiranjem za sredstva iz EU fondova.

Naplatiti jezero

U ime Primorsko-goranske županije, Dan Općine i Župe Lokve nazočnima je čestitao Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, istaknuvši kako mu je drago da je netko u državi napokon počeo čitati Deklaraciju o Gorskom kotaru koju je Skupština PGŽ-a prihvatila još 2014. godine:

»U tom dokumentu jasno je izražena potreba realnije indeksacije, kao i ideja da se goranskim lokalnim samoupravama pomogne u troškovima zimskog čišćenja prometnica. Neki od ondašnjih županijskih vijećnika danas su u državnoj izvršnoj vlasti pa se nadam da će pridonijeti realizaciji nekih ideja, a Županija će pomoći koliko god bude moguće«, rekao je Fabijanić, a pomoć države kroz zakone spomenuo je i načelnik Mrkoplja Josip Brozović koji je, čestitajući Lokvarcima Dan Općine i Župe, poželio da novi prijedlog poreza na nekretnine ipak prođe jer bi Lokvarcima donio naplatu komunalne naknade za korištenja Lokvarskog jezera, što bi udvostručilo godišnji proračun.

Nagrade Općine Lokve za 2017. godinu.

Podijeli:
Skip to content