LOKVE – Za razliku od većine hrvatskih birača za Gorane se ne može reći da su malodušni, flegmatični i nezainteresirani za to tko upravlja njihovim općinama i gradovima. Naime, nakon što su u prvom krugu izbora daleko nadmašili opći hrvatski prosjek izašavši na izbore u rasponu od najnižih 52,53 posto (Delnice) pa do najviših 71, 63 posto (Lokve), Gorani su i u drugom krugu izbora koji je bio vezan za pet od devet goranskih lokalnih samouprava iznova ostvarili odličan odaziv koji se kretao od 47,92 posto (Delnice) pa do čak 74,07 posto (Lokve). Štoviše, od pet sredina u kojima su birači morali iznova glasovati za izbor čelnog čovjeka njihova mjesta, u čak tri ostvaren je bolji postotak izlaznosti no u odličnom prvom krugu (Lokve, Fužine, Vrbovsko), a samo u Delnicama i Čabru izašlo je nešto manje birača no u prvom krugu. Stoga se zaista može reći kako su na području Gorskog kotara pobjednici lokalnih izbora 2013. godine – birači!

Svakako raduje što su, čini se, toga svjesni i pobjednici proteklih izbora od kojih su gotovo svi uz zahvalu biračima s puno respekta govorili i o budućnosti shvativši kako im iskazano povjerenje tako velikog broja birača (primjerice, u Lokvama je glasovalo tri četvrtine od ukupno upisanih birača!) znači itekako veliku obvezu i odgovornost. Znači li to da raste odgovornost i svijest političara, bit će jasno već nakon prve godine obnašanja vlasti novoizabranih.

Pogled na ostvarene rezultate pokazuje kako se Gorski kotar u odnosu na sad već prethodne obnašatelje vlasti više usmjerio prema lijevoj i nezavisnoj opciji, dok je desnica u blagom padu. Najočitije se to vidi iz popisa novih (grado)načelnika kojih SDP ima jednog više no u prethodnom sazivu, dakle četiri – Anđelko Florijan (Ravna Gora), Ivica Padavić (Mrkopalj), Kristijan Rajšel (Čabar) i Toni Štimac (Lokve). (NL)

Podijeli:
Skip to content