Gorski kotar ima dugu tradiciju izrade drvoreza i proizvodnji tekstila. Radionica “Druga strana drveta” održana je 18. srpnja 2020. u Kući čuvara brane u Lokvama. Radionicu je vodila poznata umjetnica Tihana Karlović. Ukupno je 9 sudionika sudjelovalo u ovoj radionici.

Središnja tema bila je drvo kao materijal i kao inspiracija. U prvom dijelu dan je teorijski uvod o ekologiji i simbolici drva te njegovom značaju za Gorski kotar. Sudionici su napravili skice nadahnute pogledom na šumu i jezero u okolici Kuće. Nakon odabira najbolje ilustracije, sudionici su crtež prenijeli na drvene pločice režući drvene matrice. U trećem dijelu radionice sudionici su tiskali matrice na razne papire, tkanine i platnene vrećice. Glavni cilj bio je istražiti vizualni identitet Kuće čuvara jezera kroz grafički i tiskarski postupak.

Iako su Lokve glavna baza kiparske radionice Gorskog kotara više od 40 godina, ova je radionica bila jedinstvena. Drvo je inspiracija u obje radionice. Kiparska radionica Gorskog kotara namijenjena je profesionalnim umjetnicima / kiparima, a ova radionica “Druga strana drveta”, angažirala je osobe bez prethodnog umjetničkog iskustva. Ova je radionica također pokazala da umjetnost i grafika mogu biti praktične jer su krajnji proizvod tiskali ilustracije na raznim papirima, tkaninama i platnenim vrećicama. Pokazuje da kombinacija kulturne i prirodne baštine ima velik potencijal i može biti koristan izvor za različite i jedinstvene proizvode koji se mogu staviti na tržište.

Više o projektu na: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/REFREsh.html

 

Podijeli:
Skip to content