Logo CZ Lokve1

PREDMET: Zapisnik sa sjednice Stožera civilne zaštite Općine Lokve

U prostorijama Općine Lokve  danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Lokve na temu sprječavanja širenja zaraze virusom SARS-CoV-2. Uz općinskog načelnika Tonija Štimca i njegovog zamjenika Tomislava Čop-a koji je ujedno i načelnik Stožera, sjednici su se odazvali gotovo svi članovi Stožera, odnosno Branko Glad PP Delnice MUP, Andrej Štimac DVD Lokve, Vanja Malnar Dom zdravlja PGŽ-Ispostava Delnice, Nenad Štanfel Općina Lokve i Darijo Cenčić Hrvatske Šume.

Općinski načelnik uvodno je članove Stožera informirao o Odluci o mjerama za smanjenje širenja zaraze koju je donio dana 16. ožujka 2020. te iz prezentirao sve mjere koje su do sada učinjene na području Općine. Otiskano je 500 informativnih letaka o korona virusu i načinu širenja i prevencije, te 500 letaka o samoizolaciji i informativnim brojevima za stanovništvo. Isti su podijeljeni po kućama. Pušten je u rad telefonski broj za mještane općine koji će biti otvoren od 0-24 te će se na njega moći dobiti sve informacije, naručivati namirnice za starije stanovništvo dok će za osobe u samoizolaciji taj posao obavljati Crveni križ Delnice. Načelnik PP Delnice iznio je sigurnosnu situaciju na području općine te uputio i pojasnio kako postupati sa osobama koji krše samoizolaciju tj. na koji način prijaviti dotične osobe.  Na sjednici je doneseno niz zaključaka:

  • Stožer civilne zaštite Općine Lokve nalaže provedbu svih mjera koje odredi Nacionalni stožer civilne zaštite.
  • Preporuča se svim ugostiteljskim objektima svih kategorija da ograniče popunjenost objekta (vanjskog i unutarnjeg prostora) do 50% ukupnog smještajnog kapaciteta, osiguraju da udaljenost između posjetitelja bude minimalno 1 metar, osiguraju pojačane sanitetske mjere za posjetitelje i osoblje, osiguraju pojačanu dezinfekciju inventara, sredstava za rad i prostora.
  • Preporuča se subjektima u uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima da samostalno osiguraju da udaljenost između korisnika usluga bude minimalno 1 metar, osiguraju pojačane sanitetske mjere za posjetitelje i osoblje, osiguraju pojačanu dezinfekciju inventara, sredstava za rad i prostora.
  • Preporuke za gore navedene objekte koji pružaju ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti vrijedi do daljnjeg ili drugačije odluke Stožera CZ, odnosno do prestanka opasnosti od širenja pandemije COVID-19.
  • Nalaže se upravitelju groblja da dopušta isključivo ukope pokojnika u krugu obitelji, da upravitelj groblja i pružatelji usluge ukopa upozore i upoznaju obitelj pokojnika da se uobičajeni pogrebni običaji moraju uskladiti s mjerama sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 (izraza sućuti bez rukovanja i drugih kontakata, te razmak među prisutnima).
  • Od Ministarstva unutarnjih poslova traži se pojačani nadzor osoba pod mjerama samoizolacije, pojačani nadzor kretanje migranata, nadzor svih pružatelja usluga, bilo koje vrste, koje se pružaju korisnicima i pacijentima koji dolaze s područja najviše zahvaćenih pandemijom COVID-19.
  • Stavlja se u pripravnost postrojba opće namjene Civilne zaštite Općine Lokve od 18. ožujka 2020. do opoziva.
  • Upućuju se svi mještani koji imaju saznanja  o osobama u samoizolaciji ili o osobama koje su pristigle iz država u kojima je potvrđena prisutnost zaraze Corona virusom (COVID-19), a slobodno se kreću na području općine Lokve, da isto dojave u Policijsku postaju Delnice na br 192 ili na 112.

     

 

Načelnik stožera CZ Općine Lokve

Tomislav Čop, v.r.

Podijeli:
Skip to content