Od ove godine u organizaciji TZO Lokve i Općine Lokve gostima lokvarskog područja pruža se mogućnost uživanja u sadržajima »Žabarskog ljeta«, nove turističke manifestacije koja pod jednim nazivom nuditi gostima raznovrsne turističke priredbe ovog kraja. Cilj je, ističe direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar, priredbama koje se organiziraju na ovom području dati što izraženiji domaći kolorit kako bi baš tim svojim lokvarskim (žabarskim) ozračjem postale što prepoznatljivije i zanimljivije potencijalnim gostima. »Žabarsko ljeto« počelo je još u lipnju otvarenjem novog saziva Goranske kiparske radionice, nastavljeno rock koncertom »Crna krotica« koje su priredili članovi Udruge mladih »Polnočnjak« te ribičkim druženjem i proslavom Aninog tijekom proteklog vikenda, a danas je na redu tradicionalna priredba »Pješice oko jezera«. No, raznovrsna zbivanja tek predstoje, govori nam direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar i dodaje:

»Crna krota«
»Dana 10. kolovoza u organizaciji Udruge mladih »Polnoćnjak« iz Lokava bit će u prostoru bivšeg kampa održan rock koncert »Crna krota«. Od 12. do 18. kolovoza bit će provedeni Dani Općine i Župe Lokve koje zajednički organiziraju Općina Lokve, TZO Lokve i NK »Risnjak«. U okviru tih dana bit će već tradicionalni nogometni turnir »Ante Štivić«, turnir u boćanju, regata Veslačkog kluba »Jadran« iz Rijeke te podjela nagrada za najlepše uređene okućnice i balkone. Tjedan dana kasnije slijedi tradicionalni pohod na Risnjak u organizaciji Društva za očuvanja Mrzle Vodice i Planinarskog društva »Špićunak« iz Lokava. Kolovoz ćemo završiti tradicionalnom »Lujzinskom bajkom« koju priprema Zadruga »Lujzijana« iz Delnica, a rujan počinjemo pažnje vrijednim obilježavanjem 40-e godišnjice održavanja 1. Svjetskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji kojoj su davne 1973. godine domaćin bile Lokve, odnosno tadašnje Omladinsko jezero. Taj za nas značajan datum obilježit ćemo 14. rujna, a organizatori su Diver klub »Centar« iz Rijeke,

Udruga ljubitelji lokvarskih starina, OŠ Rudolfa Strohala, TZO Lokve, Općina Lokve i Primorsko-goranska županija. Istog dana u Fužinama će biti održano veliko međunarodno natjecanje u podvodnoj orijentaciji pa će sudionici doći do nas, a svi ćemo te večeri svjedočiti neobičnom koncertu čuvenih 2 Cellos u spilji Lokvarki, koncertu koji će početi u večernjim satima, čim šišmiši napuste spilju.
Za taj koncert u četvrtoj galeriji Lokvarke ulaznice će dobiti samo 50 ljudi, ali će se sve snimati i direktno prenositi na veliko platno u Golubinjaku, a najavljena je i mogućnost direktnog TV prijenosa na HTV-u. Prije nastupa 2 Cellos u Golubinjaku će biti održan koncert »Deep green natural festival« koji bi, kao i nastupi Celosa, trebali prerasti u tradiciju okupljanja u Golubinjaku.
neimenovano

Drugi pohod
Taj koncert dogovora se već oko dvije godine a najzaslužnija za dolazak 2 Cellos je Andrea Šafar iz lokvarskog »Komunalca« koja je vodila dogovore koji su sada privedeni kraju. U rujnu ćemo organizirati i obilazak Staze spilja s čime smo počeli prošle godine, a realizirali bi ga uz pomoć PD »Špićunak«. Za taj projekt dobili smo i 30.790 kuna Ministarstva turizma koje već koristimo i počeli smo preko našeg »Komunalca« zemljane radove, radove čišćenja i obilježavanje staze te postavljanje interpretacijskih ploča ispred svake spilje. Sve to bit će spremno za sudionike drugog pohoda, odnosno obilaska Staze spilja.«, govori direktorica Malnar.

Pješice oko jezera

Načelnik Lokava Toni Štimac napominje kako će se na iskustvima ovogodišnjeg »Žabarskog ljeta« graditi priča za sljedeće ljeto: »Već sada imamo nekih spoznaja koje će nam biti korisne u unaprijeđenju turizma. Primjerice, uređujući stazu za priredbu »Pješice oko jezera« postalo nam je jasno kako tu akciju treba provesti znatno ranije, najbolje početkom lipnja, kako bi te staze već tijekom lipnja i srpnja bile spremne za posjet turista, a ne tek od kolovoza. Također, kroz jedan konstruktivan sastanak sa lokvarskim udrugama iznajmljivačima shvatili smo kako se znatna količina posla može realizirati dobrovoljnim radom i zajedničkim akcijama pa ćemo i to pokušati, a isto tako pokušat ćemo, u suradnji s organizatorima prvih »Frogstock« festivala oživjeti i to atraktivno rock okupljanje. Napokon, tijekom priprema za prvo »Žabarsko ljeto« došlo se i na ideju o organiziranju»Žabarske zime« čime bismo ovu priredbu produžili i tijekom tog godišnjeg doba pri čemu su početne ideje vezane uz organizaciju dočeka Nove godine u Lokvama te stalni rad sanjkališta kraj motela »Jezero«. U svakom slučaju naš je temeljni cilj uključivanje što većeg broja ljudi i udruga u aktivnosti koje mogu dovesti do širenja turističke ponude i jačanja sadržaja koji na naše područje mogu privlačiti turiste i izletnike, rekao je Štimac.

Podijeli:
Skip to content